"Thoughts Of The Day"

" seharian mengadap muka bos...kalau bosan, better enjoy life sebelum kena kick kat tempat lain"

Monday, July 21, 2008

PAPALABEDUL...

Bila aku ingat2 balik di waktu keremajaan aku suatu ketika dulu,aku rasa best gile..mana taknye,makan, tido, lepak, isap rokok, main bola, musik, takde kerja lain.Memang waktu tu saat2 yang begitu memberi aku kesan dalam idup aku.Rasa macam sampah pun ade jugak.Yela,org duk pandang serong je...sebab diaorg tak nak pandang tepat kat aku..tu la pasal.Tapi waktu tu aku bukan peduli pun ngan masyarakat keliiing aku..makcik som nak kate aku isap dadah? kate la..aku tak buat pun.Yang penting aku tau ape yg aku buat.Sape2 yg duk sibuk2 badan dia dekat aku,dgn penuh rasa hormatnya aku mengangkat waris jari hantu lembut aku ni betul2 kat depan muka diaorg.Baru dia org tau sape batman,sape jokernya...
Tu dulu la..tapi sampai sekarang pun aku masih tak puas hati pun dengan diaorg tu..klu aku jumpa dgn diaorg tu...aku potong...???Zaman aku duk bergiat cargas dalam bidang musik dulu.Masa tu memang paling hit la dalam idup aku!Idup mati aku ngan musik aje dari subuh bawak ke zohor,dari zohor ke asar,maghrib,isyak pastu subuh balik..its all about music!Uiihks,memang fuckin' asshole betul masa tu.Zaman tu nak dengar lagu dalam aliran aku ni sikit punya payahnye..kat kedai2 biasa ni toksah harap nak jumpa...nak mesti mau order.Pendek kata,kalau orang tua dengar memang sah2 makan tapak kaki diaorg.Tapi takdela pulak aku kena...
Atas sebab kecintaan aku pada musik ni la yang mendorong aku sehinggakan tertubuhnya band aku dulu(nama dirahsiakan).Kalau nak ikutkan aku mane la layak nak bikin band ni.yela mana ade bakat pun sgt..main belasah je..tapi sebab semangat waktu tu ala2 bisul masak yang dah nak meletup,jadi semua budak2 aku jadi termiang miang nak buat band yg berkonsepkan D.I.Y.Nak sign ngan major label kang dah sah2 tak dapat.Nak buat album sendiri takde budget,jadi dah gatal sgt,buat konsep d.i.y je..rakaman buat sendiri dgn belanja Rm30,kulit album buat sendiri,tape decorate sendiri,promosi buat sendiri,untung takde,rugi tanggung sendiri,pendek kata semua sendiri bikin sendiri tanggung.Tapi waktu tu aku tak kisah sangat pasal aku puas!Puas!Memang aku puas gile...usaha aku tu berbaloi bukan dari segi kewangan, tapi dari segi supportive rakan2.Bukan aku nak glamour pun,tapi bila dah aku ade band aku dapat banyak kawan yang menyokong dari seluruh malaysia...klu nak kira hari hari aku dapat surat dari kawan.Itu yang syok nya..lama betul aku jadi penganggur kehormat,sampaikan tok ketua ngan AJK Kampung naik rimas ngan aku.Tu belum kira lagi ngan Ketua Belia,Tok imam,Tok Bilal semua..." rosak dah budak tu duk usung gitar sana sini,isap dadah la tu "...Emm...tu la ayat2 yang selalu bermain dekat dgn telinga aku ni.. macam nyamuk,mengiang ngiang...sampai sekarang pun aku belum nampak ape signifikan nya dadah ngan musik itu sendiri...bila sebut pasal musik orang tua tua ni terus ingat dadah la, parti liar, buang masa la, dan beberapa pekara lain yang langsung tak masuk ngan musik ni.
Bile ingat balik zaman zaman struggle dulu rasa best je idup..kalau ade masalah pun tak la terasa sangat.Abis kuat pun settle bila dah dapat pegang gitar,blow amp,melalak lalak...tapi klu nak di bandingkan dgn sekarang,memang dah jauh sangat dah lari nya.Band yang low profile akan stay macam tu walau pun diaorg pun famous jugak walaupun tak menyeluruh...ade gak band yang melompat ketengah dan xpose ke dunia luar dan mendapat tempatnya.Ape jua cara diaorg aku rasa zaman ni semua kena buat cara profesional dah tak buleh nak buat tangkap muat je...walau pun berbeza level.kalau meanstream ade cara nya,klu underground ade jugak caranya janji masing masing tahu ape yang diaorang buat,dan tahu kemana jalan nak di tuju...
Uih...penat aku nak cerita pasal musik dan aku ni,memang banyak ceritanya..nanti senang aku citer la lagi..Ini aku punya starting grid je,mukadimah...tgkla gambar aku pegang gitar bass tu nampak macam terrer je tapi hampas.Ngada ngada je tu...eksyen je lebih..baru aritu aku dapat pegang gitar.dah hampir setahun gak aku tak mengadap mendealah tu..bile main je jadi macam gampang..cis!tak guna betul la...takpe la aku stop kat sini dulu la ye..air kopi takde nak tulis takde feel..nanti aku sambung bile bile aku rasa aku nak tulis.Jadi aku post kan dulu part ni,part lain,nanti lain hari,lain masa, lain tempat, tapi dalam satu blog hanya di Kelukakukakipaku...!!!

3 comments:

Mohd Kamal said...

TSS zaman muda remaja baik jer. Lepas merantau kat ibu kota ni buat TSS jadi x brape baik.

mie said...

biasala tu...remaja..hehehe.tq.

IBU PUSPITA said...


Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI